maandag 12 maart 2007

Start van een nieuwe periode

Na het bekendmaken van de referendumuitslag is een nieuwe periode aangebroken. Wethouder Steegh heeft aangegeven graag met de tegenstanders (van de RGL door de Leidse binnenstad) te willen overleggen over de manier op welke wijze de bereikbaarheid van Leiden te verbeteren. Ook de PvdA heeft aangegeven in overleg te willen met de belangenorganisaties over alternatieven.

De eerste formele stap is de gemeenteraadsvergadering op 27 maart. Het raadplegend referendum is immers "een advies van de kiesgerechtigde bewoners aan de gemeenteraad" zoals het gemeentelijk persbericht het omschrijft. Naar verwachting zal de gemeenteraad van Leiden het advies overnemen en dus besluiten om niet mee te werken aan de RGL door de Leidse binnenstad.

Wethouder Steegh heeft direct na de uitslag aangegeven dat het referendum een duidelijk uitkomst heeft: de bevolking wil geen RGL door Leiden. En de provincie moet dit democratisch genomen besluit overnemen. De provincie Zuid-Holland en samenwerkingsorgaan Holland Rijnland hebben al wat morrende geluiden laten horen. Maar die hadden deze uitkomst al lang moeten zien aankomen. Leiden heeft al eerder een voorbehoud gemaakt t.a.v. van de RijnGouweLijn: In december 2005 had de gemeenteraad al besloten om de tweede bestuursovereenkomst voorlopig niet te tekenenen en het budget voor de RGL nog niet vrij te geven, maar te reserveren voor OV.

Terug naar boven