dinsdag 27 maart 2007

Gemeenteraad Leiden vergadert over RijnGouweLijn

Vanavond vergadert de gemeenteraad van Leiden over de RijnGouweLijn. Als ik het goed begrepen heb, wordt er eerst gestemd. Immers: de raad heeft al voor het referendum vergaderd over de RGL of Leiden ja of nee zal meewerken en de stemming is aangehouden tot na het referendum. Na de stemming zal de raad overleggen over de gevolgen van de uitslag van het referendum. De raadsvergadering begint om 20.00 uur en de RGL is na de ingekomen stukken, actualiteit en andere stemmingen het eerste agendapunt. De vergadering is te volgen via de publieke tribune: ingang via bordes Stadhuisplein en dan ingang toren. Je kunt de vergadering ook live volgen via internet: www.sleutelstad.nl

De collegepartijen hebben aangegeven de uitslag van het referendum te accepteren en tot op heden lijkt hierin geen kink in de kabel te komen.

De Gedeputeeerde Staten van Zuid-Holland hebben bij monde van de Commissaris van de Koningin Dhr. Franssen een fax naar de gemeenteraad gestuurd, om zich nogmaals te beraden over het overnemen van de uitslag. Dit wordt door de meesten geduid als een politiek machtspel om Leiden straks de schuld te kunnen geven dat het hele project niet doorgaat en/of vertraging zal opleveren.
zie: berichten op webstite PvdA en SP.

Ook de brief van de voorzitter van de Kamer van Koophandel Dhr. Broeksma naar de formateur van het nieuwe college in de provincie, is onderdeel van dit spel. In Leiden is daar slechts met hoongelach op gereageerd.
zie: Leidsch Dagblad en link naar de brief in een bericht op de website van projectburo RijnGouweLijn.

Mijn persoonlijk indruk is dat mocht de provincie pogingen willen ondernemen om de RGL door de binnenstad door te drukken dit zal stuiten op financiele (waar halen ze 36 miljoen Leidse bijdrage vandaan?) en juridische problemen (los van de verwikkelingen rond de bestuurlijke overeenkomsten: Leiden is wegbeheerder). Daarnaast zal dit de bestuurlijke verhoudingen ernstig verstoren.

Terug naar boven