zaterdag 3 maart 2007

Hoeveel stemmen hebben we nodig bij het referendum?

Hoeveel stemmen hebben we nodig om het referendum over de RGL door de binnenstad van Leiden te winnen? Bij het vorige referendum in Leiden waren er 92.405 kiezers opgeroepen.

Voor een geldig referendum heb je een opkomstpercentage van minimaal 30% nodig. Dat betekent dat minimaal 27.722 kiezers een stem moeten uitbrengen voor het referendum, om het geldig te laten zijn. Als vervolgens 13.860 kiezers voor de RGL door de binnenstad stemmen en 13.862 tegen, dan hebben we gewonnen.

Bij het vorige referendum (over de burgemeester) was het opkomstpercentage 48% en dat leverde bijna 44.000 stemmen op op een burgemeesterskandidaat. Kiezers die blanco stemmen (883) tellen alleen mee voor het opkomstpercentage.

Volgens de opiniepeiling van het Leidsch Dagblad gaat ruim tweederde van de kiezers stemmen voor het referendum. Gisteren hoorde ik een verhaal van een mevrouw van 102 die niet voor de Provinciale Staten gaat stemmen, maar wel voor het referendum. Ze had de Blauwe Tram meegemaakt en dat wilde ze nooit meer.

Als inderdaad 66% van de kiesgerechtigde Leidenaars gaat stemmen, dan zijn dat ruim 61.000 kiezers. Daarvan zou dan 50% +1 tegen moeten stemmen om de RGL door de binnenstad tegen te houden.

Het Leidsch Dag blad schrijft dat een kwart van de door hen gebelde mensen nog aan het twijfelen is. Als dat representatief is voor de groep Leidse kiezers, dan zijn dat 23.000 kiezers!

Nog vier dagen om zoveel mogelijk kiezers met argumenten te overtuigen om NEE te stemmen tijdens het referendum op 7 maart over de RijnGouweLijn door de binnenstad.

Verder: je weet de uitslag van een referendum pas als alle stemmen zijn geteld. Dus ook al voorspelt het LD een NEE-uitslag, de uitslag is pas zeker woensdagavond laat. Dus tot het sluiten van de stembussen: campagnevoeren!!

Terug naar boven