vrijdag 23 februari 2007

Folderen

Gisteren en vandaag hebben we gefolderd. Zowel in de Stevensbloem als in de Kopermolen waren vrijwel alle voorbijgangers die we spraken op de hoogte van het referendum over de RGL. En hebben ze hun stem al bepaald: "Ik hoef geen folder, ik ben al tegen!" , hoorden we regelmatig. Onze grote zorg is of al die tegen-zeggers ook tegen-stemmers zullen zijn. Zal iedereen op 7 maart naar het stemburo gaan?

Een wat oudere vrouw maakte zich grote zorgen over de komst van de sneltram. "Hoe moet ik dan vanuit de Merenwijk naar het Stadhuis en de V&D? Lopen vanaf de halte bij de Hogewoerd is veel te ver voor mij en mijn man. Hebben die politici daar wel over nagedacht?" Ook spraken we veel mensen die als kind de Blauwe Tram nog hadden meegemaakt: "Levensgevaarlijk. Ik snap niet hoe ze het in hun hoofd halen om dit te doen."

Natuurlijk spraken we ook voorstanders van de RijnGouweLijn door de Leidse binnenstad. Als je dan vraagt hoe lang zo'n sneltram in de spits is, weten ze het meestal niet en denken ze dat ie even lang is als een tram (29 meter). Als we vertellen dat de RGL-voertuigen in de spits gekoppeld worden en dan 75 meter zijn, dan schrikken ze. Als we vertellen dat het geen tram is, maar een lightrail/sneltram, dan beginnen ze met het stellen van vragen over hoe en wat.

Een enkele keer stellen mensen vragen over de veiligheid of over de gevolgen voor fietsers. Het meeste maken de mensen zich zorgen over de kosten. 36 miljoen en met inflatiecorrectie en aanpassing Stationsplein etc. al minimaal 40 miljoen. Dat is 300 euro per Leidenaar, 800 euro per Leids huishouden. Met dat geld kun je een hoop andere belangrijke problemen oplossen in Leiden. Zoals het aanpakken van de verkeersveiligheid in de hele stad. Jongerenwerk. Scholen. Cultuur.

Het kostenverhaal geeft voor de meeste mensen die we spreken de doorslag. "Dit wordt een Betuwelijn in het klein."

Actievoeren betekent in de praktijk: vergaderen, veel overleg via e-mail, naar bijeenkomsten van de gemeente gaan, publieksacties organiseren, folders maken etc. De afgelopen jaren kregen we veel steunbetuigingen binnen. Toch is het lastig een inschatting te maken of de RGL voor een groot deel van de Leidse bevolking een issue is. Het folderen en het geven van uitleg geeft een goed inzicht in de vragen die leven en de stemming in de stad.

Hopelijk weerspiegelt de anti-stemming het stemgedrag op 7 maart: Stem Nee tegen dit Trace!

Terug naar boven