maandag 16 maart 2009

Lachen, lachen..... maar daar gaat ons belastinggeld

Het is echt vreselijk komisch hoe Gedeputeerde Asje van Dijk zich uit de erbarmelijk slechte prognoses voor de RGL-West (de lightrail van Leiden naar Katwijk-Noordwijk) probeert te praten. Hij begint met de week meer op wethouder Hekking te lijken.


Maar het lachen vergaat me al snel, omdat het geen speelgoedgeld is waarmee de lijn aangelegd gaat worden, maar om me maar eens populistisch uit te drukken  met 'ons belastinggeld'. En dat terwijl er in vergelijking met de huidige situatie niet echt veel meer reizigers bijkomen. Dus het argument dat mensen uit de auto en in de sneltram stappen vervalt ook meteen.

RGL-West kent tot dusver minder veiligheidsproblemen en scepsis over de vervoerswaarde dan RGL-Oost (van Gouda naar Leiden). De weerstand tegen RGL-West is dan ook minder groot. Maar nu blijkt dat het toch echt niet veel meer reizigers oplevert, zal de maatschappelijke kritiek waarschijnlijk gaan groeien. Er zijn alternatieven: STOOM heeft altijd gepleit voor snelle busbanen van Leiden naar de kust, in plaats van een dure sneltrambaan.

Het blijft vreemd dat de bestuurlijke RGL-trein maar blijft rijden, terwijl uit alles blijkt dat het een totale desinvestering is.