donderdag 8 november 2007

Fietsersbond pleit voor volledig veiligheidsonderzoek RijnGouweLijn door Leiden

LEIDEN- 8 november 2007. De Fietsersbond Leiden heeft in een brief aan de formateurs van het Leidse college aandacht gevraagd voor de veiligheid van fietsers bij beide varianten van de RijnGouweLijn door Leiden.

Leiden scoort al jaren slecht op het terrein van verkeersveiligheid. Per jaar vallen er meer verkeersslachtoffers dan in vergelijkbare steden. Sinds 2001 is het aantal ernstige fietsslachtoffers in Leiden nog licht toegenomen, terwijl in geheel Nederland het aantal daalde.

Een grote ingreep in een stad biedt in veel gevallen een unieke kans om de verkeersveiligheid flink te verbeteren. Uit het voorlopige veiligheidsrapport over de RGL bleek echter dat Leiden even onveilig blijft. “Het is zeer opmerkelijk dat de miljoeneninvestering van de RGL door de Breestraat niet zorgt voor minder verkeerslachtoffers”, aldus Elsbeth Klink van de Fietsersbond. “Over het hele traject worden de straten opnieuw ingericht en gevaarlijke kruispunten aangepakt en toch schiet de verkeersveiligheid er niets mee op, blijkt uit het voorlopige veiligheidsrapport. De vraag is zelfs of het niet nog gevaarlijker zal worden met de komst van de sneltram. Want in het veiligheidsonderzoek waren het ROC-plein, het Stationsplein en de alternatieve bus– en fietsroutes niet onderzocht. Als die aanvullende onderzoeken negatief uitpakken, dan zal waarschijnlijk de eindconclusie van de veiligheidsdeskundigen zijn, dat de sneltram niet veilig door Leiden kan.”

Ook voor de optie van Hooigracht-Langegracht die het nieuwe college wil gaan onderzoeken, voorziet de Fietsersbond problemen. Het tracé Hooigracht- Langegracht is voor 70% gelijk aan het Breestraattracé. De knelpunten op het ROC-plein, bij de Jan van Houtbrug, de bocht Binnenvestgracht-Stationsweg, het Stationsplein en het Leeuwenhoek zitten dus ook in dit tracé.

De Fietsersbond vraagt nu om een volledig veiligheidsonderzoek, waarbij alle onderdelen worden onderzocht: het ROC-plein, het Stationsplein, de alternatieve busroute over de Hooigracht en de fietsroute over het Rapenburg. Ook moeten volgens de bond de fietsers over de route Hooigracht-Langegracht geteld worden, ten bate van het veiligheidsonderzoek voor het nieuwe trajectdeel Jan van Houtbrug-Stationsweg.

De Fietsersbond dringt er bij het nieuw te vormen college op aan, dat bij de aanleg van de RGL niet beknibbeld mag worden op de veiligheidsmaatregelen, zoals de verbreding van de Jan van Houtbrug. De bond hoopt ook dat bij de eerste financiële tegenvallers van de RGL, de noodzakelijke miljoenen voor het Leidse fietsbeleid niet verdampen. “Indien het RGL-tracé door de Leidse binnenstad niet veilig en fietsvriendelijk kan worden aangelegd, dan draagt de gemeente Leiden de verantwoordelijkheid om zich bestuurlijk en juridisch te verzetten tegen de aanleg van rails door haar waardevolle fietsstad”, aldus Elsbeth Klink van de Fietsersbond Leiden.