donderdag 29 november 2007

Juridisch advies aan gemeente Leiden inzake RijnGouweLijn staat op ROVER Leiden website

Juridisch Advies aan Gemeente Leiden inzake RGL

De gemeente Leiden heeft in september/oktober juridische adviezen ontvangen inzake de doorzettingsmacht van de provincie. Download de documenten via de ROVER Leiden website. Later volgt een analyse van ROVER.


Terug naar boven

Kans op rijksbijdrage RGL-West nihil: geen geld voor RijnGouweLijn van Leiden naar de kust

Leidsch Dagblad:

De kans op een rijksbijdrage voor de aanleg van de Rijn Gouwe Lijn (RGL) West is vrijwel nihil. Dat schrijft minister Eurlings (Verkeer) in antwoord op Kamervragen over zijn begroting.

Lees meer op de webstek van het Leidsch Dagblad

De gezamenlijke gemeenten+provincie kunnen het geld voor RGL-West waarschijnlijk niet zelf ophoesten. En geen RGL-Oost (Gouda-Leiden) zonder RGL-West (Leiden-Noordwijk) is de vooorwaarde van de gemeenteraad van Leiden.

Tussen Leiden en Gouda is geen vervoersdruk, daar rijdt immers al een trein. Tussen Leiden en de kust zou het OV kunnen verbeteren, daar zijn voor- en tegenstanders van de RGL door Leiden het over eens.

Maar het OV naar de kust zou je ook kunnen verbeteren met snelbussen. Eventueel zou de lightrail alleen tot aan Katwijk kunnen lopen. Of zal men het geld voor Oost in West stoppen?

Kijken hoe de provincie met deze tegenvaller zal omgaan. En of het van invloed is op de college-onderhandelingen in Leiden.

Terug naar boven

dinsdag 27 november 2007

ROVER maakt bezwaar tegen gebruik provinciale doorzettingsmacht voor RijnGouweLijn

ROVER, de vereniging Reizigers Openbaar Vervoer, heeft bij de provincie Zuid-Holland een bezwaarschrift ingediend tegen de op 17 oktober j.l. genomen besluiten over de RijnGouwelijn, waaronder het inzetten van doorzettingsmacht ten behoeve van dit project.

ROVER acht deze besluiten onvoldoende gemotiveerd, en verwacht dat de RGL zeer negatieve consequenties zal hebben voor de reizigers. De exploitatieverliezen komen ten laste van het OV-budget van Zuid-Holland. Omdat de provincie niet bereid is dit budget te verhogen, zal dit ten koste gaan van het overige openbaar vervoer in Zuid-Holland. Ook zit de RGL verhoging van de frequentie van de treindienst Leiden-Utrecht in de weg. Aanleg van de RGL door de Breestraat maakt het Leidse station minder gemakkelijk bereikbaar voor fietsers.

Lees verder op de webstek van ROVER Leiden

donderdag 22 november 2007

Pancras-West: "Houdt u aan de referendumuitslag!"

Sleutelstad.nl
Door: Paul Dirkse

LEIDEN - 21 november 2007 - Wat is nu eigenlijk de zin van een sneltramverbinding van Gouda door Leiden naar de kust? Ook na vele jaren discussiëren, raadsverkiezingen met de RijnGouweLijn als inzet en een referendum, blijft die vraag voor inwoners van de stad onbeantwoord. Althans, in ieder geval voor de inwoners van Pancras-West, zo bleek woensdagavond. De wijkbijeenkomst in het Koetshuis maakte verder duidelijk dat een nieuw college zich zou moeten houden aan de referendumuitslag. Het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen als voorbij wordt gegaan aan het Nee van 7 maart, zo verwoordde een bewoner het sentiment uit het hart van de stad.

Lees de rest van het artikel op Sleutelstad

dinsdag 20 november 2007

Wijkverenig organiseert discussie RijnGouweLijn, woensdag 21 november

Bericht Leidsch Dagblad:

Wijkvereniging Pancras-West uit Leiden houdt woensdagavond 21 november een discussie over de Rijn Gouwe Lijn in Koetshuis de Burcht. Begonnen wordt met een toelichting op de plannen van de gemeente met betrekking tot de RGL en de verkeersafwikkeling in de stad. Zoals bekend is de wijkvereniging tegen de RGL door de Breestraat omdat dat een toename van het busverkeer op de Hooigracht zou betekenen.

Ingegaan zal worden op de mogelijkheid om deel te nemen aan de verdere planvorming en inzicht zal worden gegeven in de mogelijkheid van inspraak, bezwaar en beroep. Aansluitend geeft Paul Bordewijk (voormalig PvdA-wethouder) namens de organisatie Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER) zijn visie op het gewenste openbaar vervoer in de regio. Daarna is er ruimte voor discussie. De avond begint om 20.30 uur.

vrijdag 16 november 2007

Standpunt ROVER Leiden e.o. inzake RijnGouweLijn door Leiden

LEIDEN 13 november- Het bestuur van de afdeling Leiden e.o. van ROVER betreurt de beslissing van de Provinciale Staten van Zuid-Holland van 17 oktober j.l. om de aanleg van de RGL door Leiden via de Breestraat te willen doorzetten, zonder dat men zich verdiept heeft in de argumenten die reden waren voor de Leidse bevolking om in grote meerderheid hiertegen te stemmen. Naast de on-derstaande reizigersargumenten ging het daarbij vooral om veiligheid en inpassing.

- De RGL geeft geen antwoord op een significante vervoersvraag, zodat de exploitatie ten koste zal gaan van het overige openbaar vervoer in de regio en in de rest van Zuid-Holland;

- De RGL staat een verbetering van de treinverbinding Leiden – Utrecht in de weg;

- Aanleg van de RGL door de Breestraat maakt de Breestraat minder toegankelijk voor fietsers. Dat houdt in dat deze hoofdfietsroute naar het station Leiden CS belemmerd wordt in zijn functie als aanvoer van reizigers op het hoofdspoor;

- Aanleg van de RGL door de Breestraat betekent alternatieve routes voor de bussen waarbij de doorstroming van de bussen veel slechter zal zijn. In totaliteit verslechtert de bereikbaarheid van het kernwinkelapparaat met het openbaar vervoer.

Lees verder op de ROVER Leiden webstek

Terug naar boven

donderdag 8 november 2007

Fietsersbond pleit voor volledig veiligheidsonderzoek RijnGouweLijn door Leiden

LEIDEN- 8 november 2007. De Fietsersbond Leiden heeft in een brief aan de formateurs van het Leidse college aandacht gevraagd voor de veiligheid van fietsers bij beide varianten van de RijnGouweLijn door Leiden.

Leiden scoort al jaren slecht op het terrein van verkeersveiligheid. Per jaar vallen er meer verkeersslachtoffers dan in vergelijkbare steden. Sinds 2001 is het aantal ernstige fietsslachtoffers in Leiden nog licht toegenomen, terwijl in geheel Nederland het aantal daalde.

Een grote ingreep in een stad biedt in veel gevallen een unieke kans om de verkeersveiligheid flink te verbeteren. Uit het voorlopige veiligheidsrapport over de RGL bleek echter dat Leiden even onveilig blijft. “Het is zeer opmerkelijk dat de miljoeneninvestering van de RGL door de Breestraat niet zorgt voor minder verkeerslachtoffers”, aldus Elsbeth Klink van de Fietsersbond. “Over het hele traject worden de straten opnieuw ingericht en gevaarlijke kruispunten aangepakt en toch schiet de verkeersveiligheid er niets mee op, blijkt uit het voorlopige veiligheidsrapport. De vraag is zelfs of het niet nog gevaarlijker zal worden met de komst van de sneltram. Want in het veiligheidsonderzoek waren het ROC-plein, het Stationsplein en de alternatieve bus– en fietsroutes niet onderzocht. Als die aanvullende onderzoeken negatief uitpakken, dan zal waarschijnlijk de eindconclusie van de veiligheidsdeskundigen zijn, dat de sneltram niet veilig door Leiden kan.”

Ook voor de optie van Hooigracht-Langegracht die het nieuwe college wil gaan onderzoeken, voorziet de Fietsersbond problemen. Het tracé Hooigracht- Langegracht is voor 70% gelijk aan het Breestraattracé. De knelpunten op het ROC-plein, bij de Jan van Houtbrug, de bocht Binnenvestgracht-Stationsweg, het Stationsplein en het Leeuwenhoek zitten dus ook in dit tracé.

De Fietsersbond vraagt nu om een volledig veiligheidsonderzoek, waarbij alle onderdelen worden onderzocht: het ROC-plein, het Stationsplein, de alternatieve busroute over de Hooigracht en de fietsroute over het Rapenburg. Ook moeten volgens de bond de fietsers over de route Hooigracht-Langegracht geteld worden, ten bate van het veiligheidsonderzoek voor het nieuwe trajectdeel Jan van Houtbrug-Stationsweg.

De Fietsersbond dringt er bij het nieuw te vormen college op aan, dat bij de aanleg van de RGL niet beknibbeld mag worden op de veiligheidsmaatregelen, zoals de verbreding van de Jan van Houtbrug. De bond hoopt ook dat bij de eerste financiële tegenvallers van de RGL, de noodzakelijke miljoenen voor het Leidse fietsbeleid niet verdampen. “Indien het RGL-tracé door de Leidse binnenstad niet veilig en fietsvriendelijk kan worden aangelegd, dan draagt de gemeente Leiden de verantwoordelijkheid om zich bestuurlijk en juridisch te verzetten tegen de aanleg van rails door haar waardevolle fietsstad”, aldus Elsbeth Klink van de Fietsersbond Leiden.

woensdag 7 november 2007

Paarlen voor de zwijnen; column op ROVER-site van nieuwe voorzitter ROVER-Leiden

Paarlen voor de zwijnen

door Paul Bordewijk

De aanleg van de Rijn Gouwe Lijn is waarschijnlijk de belangrijkste beslissing waarover de Staten van Zuid-Holland zich in deze zittingsperiode moeten uitspreken. In ieder geval is het de meest controversiële beslissing. Sinds de discussie over de Leidse Baan begin jaren ’70 is er niet meer zoveel aandacht geweest voor een provinciaal project.

Lees de hele column van Paul Bordewijk op de ROVER Leiden-website.

Terug naar boven

vrijdag 2 november 2007

Zwarte dag voor de democratie: nieuw college Leiden legt uitslag referendum RijnGouweLijn naast zich neer

Vandaag is bekend geworden dat het nieuwe Leidse college de Hooigracht-Langegrachtroute voor de lightrail verder gaat onderzoeken. Dat is in tegenspraak met de uitslag van het referendum waar 69% van de Leidenaars tegen de aanleg van de RGL door Leiden heeft gestemd.

Mocht dat onderzoek naar de Hooigracht-Langegrachtroute negatief uitvallen, dan zal het nieuwe college niet protesteren tegen de aanleg van de RGL door de Breestraat.

Het referendum over de RijnGouweLijn door Leiden kende een flinke opkomst. Wekenlang waren er intensieve discussies in de stad. 69% van de Leidenaars stemde tegen. De gemeenteraad nam de uitslag over.

De provincie slaat een beetje dreigende taal uit en ineens gaat de Leidse politiek buigen.

Ik ben benieuwd hoe de Leidse bevolking hierop zal reageren.

Hoe ongeloofwaardig kun je zijn?

Terug naar boven

donderdag 1 november 2007

Nationale Ombudsman tikt provincie op de vingers over negeren Leids referendum RijnGouweLijn

De Nationale Ombudsman, dhr. Brenninkmeijer heeft woensdagavond in NOVA scherpe kritiek geuit op de provincie Zuid-Holland. Hij constateert een tendens van een overheid die met z'n rug tegenover de burger staat. Als voorbeeld gaf hij het niet respecteren van de uitslag van het Leids referendum over de RijnGouweLijn door de provincie Zuid-Holland. Zie www.novatv.nl en www.uitzendinggemist.nl


Interview Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer NOVA 31 oktober

Polak: Valt er nou 25 jaar iets algemeens te zeggen over het functioneren van de overheid?

Nationale Ombudsman: Wat opvalt is toch dat de overheid de neiging heeft om met de rug naar de burger te gaan staan, en daar moet steeds veel aandacht aan besteed worden om dat om te keren.


---------

Polak: Dus de politiek, de overheid, maar ook de politiek is teveel met zichzelf bezig?

Nationale Ombudsman: Bij de politiek zou je dat op dit moment zeker ook kunnen zeggen en dan zeg maar in het grotere dat je kunt zeggen dat er problemen zijn

Neem bijvoorbeeld dat geval van Leiden en de RijnGouweLijn. Ik heb met echt met grote verbazing

Polak: Daar was een referendum over.

Nationale Ombudsman: precies, Leiden, referendum, de bevolking van Leiden zegt Nee

Polak: Dat is gewoon een trambaan, de RijnGouweLijn

Nationale Ombudsman:

Een trambaan dwars door Leiden.
De bevolking zegt Nee.
Ik denk dat dat hele traject als je dat goed onderzoekt toch al wel problematisch was.

Maar vervolgens zegt de provincie nou daar trekken we ons niks van aan, dat moet maar doorgaan.

Dat is niet de manier waarop ik vind dat je met burgers om kunt gaan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Terug naar boven