Het college van Leiden heeft vandaag besloten om te kiezen voor de aanleg van de RGL over de Hooigracht-Langegracht. De kosten voor het aangepaste plan zijn beneden de voorafgestelde bovengrens van 91 miljoen gebleven. Dit zijn puur achter de tekentafel-rekensommen, want in de praktijk lopen dit soort projecten altijd gierend uit de hand. Zoals bijvoorbeeld de Betuwelijn.
Uit betrouwbare bron weet ik dat zowel de betrokken bestuurders als ambtenaren een hekel hebben aan die vergelijking. "Want bij de Betuwelijn gaat het om een project van een veel grotere schaal". Dat de gemeentefinancien toch iets kwetsbaarder zijn dan de rijksfinancien wordt dan gemakshalve over het hoofd gezien.
Nu communiceert de gemeente Leiden het bericht niet in termen van de Rijn Gouwe Lijn (en voor het project van belang geachte Ringweg-Oost), maar is de kop van het persbericht dat de gemeente en de provincie investeren in bereikbaarheid.
Nu is dat de reinste gotspe. Want de RGL zorgt juist voor een slechte bereikbaarheid van Leiden. Ten eerste per spoor, omdat de lightrail een zeer gewenste verbetering van de dienstregeling van de NS-treinen op het traject Leiden-Utrecht frustreert. Vervolgens voor de tienduizenden fieters op de route Lammenschansweg-Leiden Centraal (de drukste fietsroute van de Randstad!). En de aanlegperikelen zullen het centrum voor een flinke periode ook onbereikbaar maken.
Maar bovenal zijn de miljoenen voor de 'sneltram' of beter gezegd sloomtrein gewoon weggegooid geld. Lees maar eens wat bijdragen van Hans van Dam op de Pvda Leiden website, van Paul Bordewijk of van ROVER Leiden. Ze kunnen je haarfijn uitleggen dat de RGL niet zorgt voor een betere bereikbaarheid per OV, maar juist een slechtere. En dat op basis van harde cijfers en gewoon logisch nadenken over hoe openbaar vervoer werkt.
Nu vraag ik me af: heeft de gemeente Leiden nu een goede communicatie-adviseur of juist een hele slechte? Want iedereen die de lightrail door Leiden-discussie heeft gevolgd weet dat de RijnGouweLijn op straatniveau door Leiden een slecht plan is. En bovenal dat de uitslag van het referendum straal genegeerd is.
Dus wie trapt er nu in deze slechte propaganda? Of zijn zowel
journalisten als lezers lui? Gelukkig kopt
RTV West het bericht gewoon als: RijnGouweLijn definitief over de Hooigracht.
De geschiedenis leert dat zo'n onzinnig prestigeproject maar op twee manieren te stoppen is: omdat het technisch onuitvoerbaar is of als het geld op is. Heeft de kredietcrisis toch nog een voordeel.